Wege ambasadorka i zielona rewolucja w branży HoReCa |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 06 stycznia 2021 15:46 |
Wege ambasadorka i zielona rewolucja w branży HoReCaWegański gyros, roślinny kebab i kilka smaków wege serów – tak poszerzy się wege oferta największego dystrybutora żywności dla branży HoReCa. Diet coach Katarzyna Gubała została wege ambasadorką Bidfood Farutex. Na efekty nie trzeba było długo czekać.
Firma zamierza poszerzyć swoją ofertę o produkty dla osób na dietach wykluczeniowych oraz przygotować wege inspiracje dla tysięcy kucharzy w Polsce. Pierwsze działania rozpoczęto już w grudniu. Do tysięcy szefów kuchni trafił e-book oraz filmy z przepisami na wegańskie dania świąteczne. Akcji promocyjnej towarzyszyły filmiki instruktażowe na YouTubie oraz promocje wegańskich produktów. Łatwość w dostępie do roślinnej alternatywyZ każdym dniem rośnie liczba Polaków, którzy decydują się na wege kuchnię. W swoich wyborach kierują się empatią, ekologią lub zdrowiem swoim i swojej rodziny. Połowa ankietowanych Polaków przyznaje, że jedząc poza domem chętniej wybierałaby wege menu, gdyby było dostępne. Bidfood Farutex będąc największym w Polsce dystrybutorem żywności dla branży HoReCa postanowił podążyć za trendem i ułatwić tysiącom polskich kucharzy serwowanie wege dań w swoich obiektach. Efektem nowej polityki jest zatrudnienie wege ambasadorki Katarzyny Gubały oraz proekologiczne działania CSR-owe. Dostępność zielonej oferty- Zależy mi, żeby dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej były standardem w restauracyjnym menu. Zbilansowana kuchnia roślinna to naprawdę zdrowa alternatywa. Przecież osób na dietach wykluczeniowych, z alergiami ciągle przybywa – wyjaśnia Katarzyna Gubała, wege ambasadorka Bidfood Farutex i dietcoach. - Bez glutenu, bez laktozy, kazeiny, białka kurzego czy mięsa? Jak stworzyć danie dla takich klientów? Z jakich składników? Szefowie kuchni bardzo się starają, nie zawsze jednak eksperymenty są udane. Dlatego z Bidfood Farutex chcemy ułatwić im to zadanie. Przygotować takie propozycje produktów, dań i przepisów, aby zainspirować kucharzy do zmiany w zieloną stronę. Nie chodzi o wielką rewolucję. Raczej o zmianę drobnymi krokami. Produkt po produkcie, danie po daniu. Marzy mi się, by w polskich hotelach pojawił się roślinny bufet śniadaniowy, a na obiadokolację serwowano 2 dania dla wegetarian i wegan. Dlatego moim zadaniem jako wege ambasadorki w Bidfood Farutex jest znalezienie dla szefów kuchni, kucharzy i klientów zdrowych roślinnych alternatyw i stworzenie z nich zielonej oferty. Jakość i ciekawość – to motory zielonej rewolucjiZ każdym dniem przybywa wege produktów. Nowi nabywcy nie szukają już tylko swoich ulubionych wege dań na specjalnych półkach. Aż 43 procent deklaruje, że gdyby dania wege leżały na półkach obok mięsa i nabiału, kupowali by je częściej. Podobnie sprawa wygląda z menu w restauracjach. Dania z oznaczeniem „wegetarian” i „wegan” wybiera co trzeci klient. Dlaczego? Zwykle z ciekawości, a dopiero potem ze względów zdrowotnych. /źródło - / |
Poprawiony: środa, 06 stycznia 2021 16:04 |