Szkoła gotowania, czyli co robić z dziećmi w domu
Zdalna nauka, ograniczenia związane z wychodzeniem z domu, brak możliwości spotkań z rówieśnikami - wszystko to sprawia, że ciężar organizacji dnia dzieciom spada na rodziców. Jednym z pomysłów na kreatywne spędzanie czasu jest wspólne gotowanie. Rozwija manualnie, pobudza wyobraźnię i wzmacnia więzi rodzinne.
Tworzenie posiłków wraz z dziećmi to świetna zabawa, ważne jednak, by dopasować stopień trudności dań do wieku małych kucharzy. Dzięki temu pociechy chętnie zaangażują się w prace kuchenne i będą miały poczucie, że to co robią jest ważne i potrzebne.
Domowe przedszkole
Przedszkolaki uwielbiają ugniatanie i lepienie. Najbardziej na świecie lubią jednak pizzę! Dobrze się składa, bo obie te przyjemności można połączyć w kuchni. Prosty pomysł na fajne danie to mini pizze. Jeśli chcesz pominąć najbardziej uciążliwy etap przygotowań, warto ciasto na pizzę wyrobić w urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix®. Mając już gotową bazę wspólnie z pociechami wałkujemy placuszki i dekorujemy je wybranymi dodatkami według upodobań. Pizzowe placuszki mogą mieć przeróżne odsłony i zabawne aranżacje. Gotowe mini pizze można jeść na ciepło i na zimno. Z całą pewnością skuszą się na nie również starsi domownicy.
Wiedza podstawowa
Starszakom warto rzucić bardziej wymagające wyzwanie i połączyć lekcję geografii z edukacją kulinarną. Jeśli nie możemy spakować walizek i wyjechać w podróż, zawsze można skorzystać z opcji „palcem po mapie”. Taka nauka będzie bardziej atrakcyjna i zapadnie w pamięć na dłużej. Afryka, Azja a może Ameryka Północna? Jeśli wybór padnie na ten ostatni kontynent, ucztą dla całej rodziny będą naleśniki amerykańskie czyli pancakes. Wystarczą mleko, mąka i jaja, nieco proszku do pieczenia, szczypta soli i cukru. Upieczone naleśniki trzeba koniecznie serwować w amerykańskim stylu, ułożone jeden na drugim z odrobiną masła i syropem klonowym. Wtedy smakują najlepiej! Przepis na tradycyjne naleśniki amerykańskie oraz różne ich wariacje znajdziesz na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie thermomix®.
Wyższy stopień wtajemniczenia
Zamknięte kina, restauracje, szkoły, puste galerie handlowe i zakaz wychodzenia bez opiekuna. Dla nastolatka to prawdziwy areszt domowy. Jak poprawić mu humor? Sięgnij po pewniaka w zdrowym wydaniu. Odkąd street food stał się bardziej modny niż fast food, burgery przestały kojarzyć się z płaską bułką z cienkim kotletem. Dziś to prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Wyglądają świetnie i obłędnie smakują. Wykorzystaj wspólnie spędzany czas w kuchni również na rozmowę o tym, jak świadome odżywianie wpływa na cerę, kondycję włosów, samopoczucie, sylwetkę. Pokaż, że popularne danie w zdrowej odsłonie, ze sprawdzonymi składnikami, może smakować równie dobrze, jeśli nie lepiej! Wykorzystaj do tego przepis na burgery z indyka z karmelizowaną cebulą i papryką. Jeśli zamiast na talerzu zaserwujesz danie na drewnianej desce kuchennej w szarym śniadaniowym papierze, możesz mieć pewność, że wasze wspólne dzieło zrobi furorę w w mediach społecznościowych.
|
|
Mini pizze wykonana w Thermomix-ie
(TM5) |
|
|
50 min. 2 godz. 10 min. Łatwy 10 sztuk na 1 sztukę: Wartość kaloryczna 1049 kJ, Wartość kaloryczna 250 kcal, Białko 13.2 g, Węglowodany 25.4 g, Tłuszcz 11.4 g, Cholesterol 26.3 mg, Błonnik 1.8 g |
|
Ciasto 200 g wody 20 g drożdży świeżych, pokruszonych 1 łyżeczka brązowego cukru 220 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu 80 g mąki orkiszowej 15 g oliwy z oliwek, plus ilość do natłuszczenia miski ½ łyżeczki soli Wierzch 150 g przecieru pomidorowego 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego 2 szczypty ziół włoskich, mieszanych, suszonych 250 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki, np. Gouda, Ementaler 10 plastrów szynki 10 czarnych oliwek, bez pestek, drylowanych, przekrojonych na pół 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w paski 50 g żółtej papryki, pokrojonej w paski 30-40 g pieczarek, pokrojonych w 2 mm plastry 50 g różyczek brokułu, pokrojonych na kawałki
Przydatne przybory kuchenne
miska, ściereczka kuchenna, blacha i papier do pieczenia, wałek do ciasta
miarka
|
|
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
Ciasto 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1. 2. Dodać mąkę pszenną, mąkę orkiszową, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Wierzch 3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz i zioła włoskie, wymieszać łyżką, odstawić. 4. Do naczynia miksującego włożyć ser żółty, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 5. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 10 części (ok. 50-55 g każda). Każdą część rozwałkować na okrągłą mini-pizzę (Ø 12 cm, grubość 1 cm), ułożyć na blasze w 5-7 cm odstępach. Na 1 mini pizzę nałożyć 2 łyżeczki przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego, 2-3 łyżeczki rozdrobnionego sera i 1 plaster szynki. Z dwóch połówek oliwek zrobić oczy, z czerwonej i żółtej papryki uśmiechnięte usta i brwi, z plasterka pieczarki nos, a z różyczek brokułu włosy. 7. Piec 8-10 min (220°C). 8. Mini pizze podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
Ciasto 1. Do garnka wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać do tem. Ok 40°C.
2. Połączyć z mąką pszenną, mąką orkiszową, oliwą i solą, wyrobić ciasto, a następnie przełożyć je do natłuszczonej oliwą miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min. Wierzch 3. Przecier pomidorowy włożyć do miski, dodać sól, pieprz i zioła włoskie, wymieszać łyżką, odstawić. 4. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 5. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 10 części (ok. 50-55 g każda). Każdą część rozwałkować na okrągłą mini-pizzę (Ø 12 cm, grubość 1 cm), ułożyć na blasze w 5-7 cm odstępach. Na 1 mini pizzę nałożyć 2 łyżeczki przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego, 2-3 łyżeczki rozdrobnionego sera i 1 plaster szynki. Z dwóch połówek oliwek zrobić oczy, z czerwonej i żółtej papryki uśmiechnięte usta i brwi, z plasterka pieczarki nos, a z różyczek brokułu włosy. 7. Piec 8-10 min (220°C). 8. Mini pizze podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Wskazówka
- Mini pizze można przygotować poprzedniego dnia wieczorem i rano zapakować do pojemnika na wynos.
|
|
|
|
|
Burgery z indyka z karmelizowaną cebulą i papryką
(TM5) |
|
|
25 min. 30 min. Średni 6 sztuk na 1 sztukę (Turkish bread roll with patty and toppings): Wartość kaloryczna 3209 kJ, Wartość kaloryczna 367 kcal, Białko 45.6 g, Węglowodany 68.5 g, Tłuszcz 33.1 g, Cholesterol 116.7 mg, Błonnik 6.3 g |
|
Kotlety z indyka 60 g chleba pełnoziarnistego, pokrojonego na kawałki (ok. 2 kromki) 1 gałązka rozmarynu, świeżego (dł. 10 cm), tylko liście 2 gałązki bazylii, świeżej, tylko liście 1 gałązka tymianku, świeżego, tylko liście lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście 90 g cebuli, przekrojonej na pół 500 g mięsa z indyka, mielonego 1 jajko ¼ łyżeczki soli morskiej ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego Karmelizowana cebula i papryka 500 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki (ok. 3-4 sztuk) 140 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski 2 łyżki brązowego cukru 40 g masła, pokrojonego na kawałki ¼ łyżeczki soli morskiej 2 łyżki octu balsamicznego Burgery oliwa z oliwek, ilość do smażenia 6 bułek 6 plastrów sera, typu szwajcarskiego rukola, do podania
Przydatne przybory kuchenne
folia spożywcza, nieprzywierająca patelnia, nóż do chleba z piłką, patelnia
miarka
|
|
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
Kotlety z indyka 1. Do naczynia miksującego włożyć chleb, dodać rozmaryn, pietruszkę, bazylię i tymianek, rozdrobnić 10 s/obr. 7. 2. Dodać cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. 3. Do naczynia miksującego dodać wcześniej przygotowaną mieszankę chlebowo-ziołową, mięso z indyka, jajko, sól i pieprz, wymieszać 5 s/obr. 5. Przełożyć masę do innego naczynia, odstawić. 4. Mokrymi dłońmi uformować 6 burgerów (Ø 7 cm), następnie przełożyć je na talerz, przykryć folią, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Karmelizowana cebula i papryka 5. Do czystego naczynia miksującego włożyć cebulę, paprykę, dodać cukier, masło, sól i ocet, gotować na parze 10 min/Varoma//obr. . 6. Gotować na parze ponownie, bez założonej miarki 10 min/Varoma//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Burgery 7. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę, kotlety smażyć na średniej mocy palnika z obu stron (każdą stronę ok. 3-4 min). 8. Bułki przeciąć na pół, podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu z obu stron. Na spodzie każdej bułki umieścić kolet z indyka, plaster sera, karmelizowaną cebulę z papryką i rukolę. 9. Burgery z indyka z karmelizowaną cebulą i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
Kotlety z indyka 1. Rozdrobnić chleb, dodać rozmaryn, pietruszkę, bazylię i tymianek. 2. Drobno posiekać i dodać cebulę. 3. Do naczynia włożyć cebulę, wcześniej przygotowaną mieszankę chlebowo-ziołową, mięso z indyka, jajko, sól i pieprz i wymieszać.
Przełożyć masę do innego naczynia, odstawić. 4. Mokrymi dłońmi uformować 6 burgerów (Ø 7 cm), następnie przełożyć je na talerz, przykryć folią, odstawić.
Karmelizowana cebula i papryka 5. Pokrojoną w ćwiartki cebulę, paprykę z dodatkiem cukru, masła, soli i octu, gotować na parze przez ok. 20 min, następnie przełożyć do naczynia i odstawić. Burgery 6. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę, kotlety smażyć na średniej mocy palnika z obu stron (każdą stronę ok. 3-4 min). 7. Bułki przeciąć na pół, podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu z obu stron. Na spodzie każdej bułki umieścić kolet z indyka, plaster sera, karmelizowaną cebulę z papryką i rukolę. 8. Burgery z indyka z karmelizowaną cebulą i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Wskazówka
- Aby skrócić czas przygotowania burgerów, należy usmażyć kotlety podczas gotowania karmelizowanej cebuli w punkcie 5.
- Przepis na "Mięso mielone" znajduje się w książce podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC” na str. 34 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo®.
Wariant
- Mięso z indyka można zamienić na mięso mielone z kurczaka.
- W przepisie można wykorzystać dowolny rodzaj czerwonego mięsa, owoce morza lub inne drobiowe mięso.
|
|
|
/źródło - / |