Szkoła gotowania, czyli co robić z dziećmi w domu
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 25 grudnia 2020 15:16

Szkoła gotowania, czyli co robić z dziećmi w domu

Zdalna nauka, ograniczenia związane z wychodzeniem z domu, brak możliwości spotkań z rówieśnikami - wszystko to sprawia, że ciężar organizacji dnia dzieciom spada na rodziców. Jednym z pomysłów na kreatywne spędzanie czasu jest wspólne gotowanie. Rozwija manualnie, pobudza wyobraźnię i wzmacnia więzi rodzinne.


Tworzenie posiłków wraz z dziećmi to świetna zabawa, ważne jednak, by dopasować stopień trudności dań do wieku małych kucharzy. Dzięki temu pociechy chętnie zaangażują się w prace kuchenne i będą miały poczucie, że to co robią jest ważne i potrzebne.

Domowe przedszkole

Przedszkolaki uwielbiają ugniatanie i lepienie. Najbardziej na świecie lubią jednak pizzę! Dobrze się składa, bo obie te przyjemności można połączyć w kuchni. Prosty pomysł na fajne danie to mini pizze. Jeśli chcesz pominąć najbardziej uciążliwy etap przygotowań, warto ciasto na pizzę wyrobić w urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix®. Mając już gotową bazę wspólnie z pociechami wałkujemy placuszki i dekorujemy je wybranymi dodatkami według upodobań. Pizzowe placuszki mogą mieć przeróżne odsłony i zabawne aranżacje. Gotowe mini pizze można jeść na ciepło i na zimno. Z całą pewnością skuszą się na nie również starsi domownicy.

Wiedza podstawowa

Starszakom warto rzucić bardziej wymagające wyzwanie i połączyć lekcję geografii z edukacją kulinarną. Jeśli nie możemy spakować walizek i wyjechać w podróż, zawsze można skorzystać z opcji „palcem po mapie”. Taka nauka będzie bardziej atrakcyjna i zapadnie w pamięć na dłużej. Afryka, Azja a może Ameryka Północna? Jeśli wybór padnie na ten ostatni kontynent, ucztą dla całej rodziny będą naleśniki amerykańskie czyli pancakes. Wystarczą mleko, mąka i jaja, nieco proszku do pieczenia, szczypta soli i cukru. Upieczone naleśniki trzeba koniecznie serwować w amerykańskim stylu, ułożone jeden na drugim z odrobiną masła i syropem klonowym. Wtedy smakują najlepiej! Przepis na tradycyjne naleśniki amerykańskie oraz różne ich wariacje znajdziesz na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie thermomix®.

Wyższy stopień wtajemniczenia

Zamknięte kina, restauracje, szkoły, puste galerie handlowe i zakaz wychodzenia bez opiekuna. Dla nastolatka to prawdziwy areszt domowy. Jak poprawić mu humor? Sięgnij po pewniaka w zdrowym wydaniu. Odkąd street food stał się bardziej modny niż fast food, burgery przestały kojarzyć się z płaską bułką z cienkim kotletem. Dziś to prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Wyglądają świetnie i obłędnie smakują. Wykorzystaj wspólnie spędzany czas w kuchni również na rozmowę o tym, jak świadome odżywianie wpływa na cerę, kondycję włosów, samopoczucie, sylwetkę. Pokaż, że popularne danie w zdrowej odsłonie, ze sprawdzonymi składnikami, może smakować równie dobrze, jeśli nie lepiej! Wykorzystaj do tego przepis na burgery z indyka z karmelizowaną cebulą i papryką. Jeśli zamiast na talerzu zaserwujesz danie na drewnianej desce kuchennej w szarym śniadaniowym papierze, możesz mieć pewność, że wasze wspólne dzieło zrobi furorę w w mediach społecznościowych.

 

Mini pizze wykonana w Thermomix-ie

(TM5)
50 min. 2 godz. 10 min. Łatwy 10 sztuk na 1 sztukę: Wartość kaloryczna 1049 kJ, Wartość kaloryczna 250 kcal, Białko 13.2 g, Węglowodany 25.4 g, Tłuszcz 11.4 g, Cholesterol 26.3 mg, Błonnik 1.8 g

 


Składniki


Ciasto
200 g wody
20 g drożdży świeżych, pokruszonych
1 łyżeczka brązowego cukru
220 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
80 g mąki orkiszowej
15 g oliwy z oliwek, plus ilość do natłuszczenia miski
½ łyżeczki soli

Wierzch
150 g przecieru pomidorowego
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
2 szczypty ziół włoskich, mieszanych, suszonych
250 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki, np. Gouda, Ementaler
10 plastrów szynki
10 czarnych oliwek, bez pestek, drylowanych, przekrojonych na pół
50 g czerwonej papryki, pokrojonej w paski
50 g żółtej papryki, pokrojonej w paski
30-40 g pieczarek, pokrojonych w 2 mm plastry
50 g różyczek brokułu, pokrojonych na kawałki


Przydatne przybory kuchenne

miska, ściereczka kuchenna, blacha i papier do pieczenia, wałek do ciasta


Części Thermomixa

miarka

 

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®


Ciasto
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
2. Dodać mąkę pszenną, mąkę orkiszową, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Wierzch
3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz i zioła włoskie, wymieszać łyżką, odstawić.
4. Do naczynia miksującego włożyć ser żółty, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
5. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 10 części (ok. 50-55 g każda). Każdą część rozwałkować na okrągłą mini-pizzę (Ø 12 cm, grubość 1 cm), ułożyć na blasze w 5-7 cm odstępach. Na 1 mini pizzę nałożyć 2 łyżeczki przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego, 2-3 łyżeczki rozdrobnionego sera i 1 plaster szynki. Z dwóch połówek oliwek zrobić oczy, z czerwonej i żółtej papryki uśmiechnięte usta i brwi, z plasterka pieczarki nos, a z różyczek brokułu włosy.
7. Piec 8-10 min (220°C).
8. Mini pizze podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

 

Ciasto
1. Do garnka wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać do tem. Ok 40°C.

2.   Połączyć z mąką pszenną, mąką orkiszową, oliwą i solą, wyrobić ciasto, a następnie przełożyć je do natłuszczonej oliwą miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min.
Wierzch
3. Przecier pomidorowy włożyć do miski, dodać sól, pieprz i zioła włoskie, wymieszać łyżką, odstawić.
4. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
5. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 10 części (ok. 50-55 g każda). Każdą część rozwałkować na okrągłą mini-pizzę (Ø 12 cm, grubość 1 cm), ułożyć na blasze w 5-7 cm odstępach. Na 1 mini pizzę nałożyć 2 łyżeczki przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego, 2-3 łyżeczki rozdrobnionego sera i 1 plaster szynki. Z dwóch połówek oliwek zrobić oczy, z czerwonej i żółtej papryki uśmiechnięte usta i brwi, z plasterka pieczarki nos, a z różyczek brokułu włosy.
7. Piec 8-10 min (220°C).
8. Mini pizze podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Wskazówka

  • Mini pizze można przygotować poprzedniego dnia wieczorem i rano zapakować do pojemnika na wynos.


Media

     
   

 

Burgery z indyka z karmelizowaną cebulą i papryką

(TM5)
25 min. 30 min. Średni 6 sztuk na 1 sztukę (Turkish bread roll with patty and toppings): Wartość kaloryczna 3209 kJ, Wartość kaloryczna 367 kcal, Białko 45.6 g, Węglowodany 68.5 g, Tłuszcz 33.1 g, Cholesterol 116.7 mg, Błonnik 6.3 g

 


Składniki


Kotlety z indyka
60 g chleba pełnoziarnistego, pokrojonego na kawałki (ok. 2 kromki)
1 gałązka rozmarynu, świeżego (dł. 10 cm), tylko liście
2 gałązki bazylii, świeżej, tylko liście
1 gałązka tymianku, świeżego, tylko liście lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego
3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
90 g cebuli, przekrojonej na pół
500 g mięsa z indyka, mielonego
1 jajko
¼ łyżeczki soli morskiej
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Karmelizowana cebula i papryka
500 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki (ok. 3-4 sztuk)
140 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
2 łyżki brązowego cukru
40 g masła, pokrojonego na kawałki
¼ łyżeczki soli morskiej
2 łyżki octu balsamicznego

Burgery
oliwa z oliwek, ilość do smażenia
6 bułek
6 plastrów sera, typu szwajcarskiego
rukola, do podania


Przydatne przybory kuchenne

folia spożywcza, nieprzywierająca patelnia, nóż do chleba z piłką, patelnia


Części Thermomixa

miarka

 

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®


Kotlety z indyka
1. Do naczynia miksującego włożyć chleb, dodać rozmaryn, pietruszkę, bazylię i tymianek, rozdrobnić 10 s/obr. 7.
2. Dodać cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 7.
3. Do naczynia miksującego dodać wcześniej przygotowaną mieszankę chlebowo-ziołową, mięso z indyka, jajko, sól i pieprz, wymieszać 5 s/obr. 5. Przełożyć masę do innego naczynia, odstawić.
4. Mokrymi dłońmi uformować 6 burgerów (Ø 7 cm), następnie przełożyć je na talerz, przykryć folią, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Karmelizowana cebula i papryka
5. Do czystego naczynia miksującego włożyć cebulę, paprykę, dodać cukier, masło, sól i ocet, gotować na parze 10 min/Varoma//obr. .
6. Gotować na parze ponownie, bez założonej miarki 10 min/Varoma//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Burgery
7. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę, kotlety smażyć na średniej mocy palnika z obu stron (każdą stronę ok. 3-4 min).
8. Bułki przeciąć na pół, podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu z obu stron. Na spodzie każdej bułki umieścić kolet z indyka, plaster sera, karmelizowaną cebulę z papryką i rukolę.
9. Burgery z indyka z karmelizowaną cebulą i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®


Kotlety z indyka
1. Rozdrobnić chleb, dodać rozmaryn, pietruszkę, bazylię i tymianek.
2. Drobno posiekać i dodać cebulę.
3. Do naczynia włożyć cebulę, wcześniej przygotowaną mieszankę chlebowo-ziołową, mięso z indyka, jajko, sól i pieprz i wymieszać.

Przełożyć masę do innego naczynia, odstawić.
4. Mokrymi dłońmi uformować 6 burgerów (Ø 7 cm), następnie przełożyć je na talerz, przykryć folią, odstawić.


Karmelizowana cebula i papryka
5. Pokrojoną w ćwiartki cebulę, paprykę z dodatkiem cukru, masła, soli i octu, gotować na parze przez ok. 20 min, następnie przełożyć do naczynia i odstawić.

Burgery
6. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę, kotlety smażyć na średniej mocy palnika z obu stron (każdą stronę ok. 3-4 min).
7. Bułki przeciąć na pół, podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu z obu stron. Na spodzie każdej bułki umieścić kolet z indyka, plaster sera, karmelizowaną cebulę z papryką i rukolę.
8. Burgery z indyka z karmelizowaną cebulą i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Wskazówka

  • Aby skrócić czas przygotowania burgerów, należy usmażyć kotlety podczas gotowania karmelizowanej cebuli w punkcie 5.
  • Przepis na "Mięso mielone" znajduje się w książce podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC” na str. 34 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo®.

Wariant

  • Mięso z indyka można zamienić na mięso mielone z kurczaka.
  • W przepisie można wykorzystać dowolny rodzaj czerwonego mięsa, owoce morza lub inne drobiowe mięso.


Media

     
     
   

/źródło - /