Lobio z czerwonej fasoli, czyli kulinarna podróż do Gruzji - przepis
Gruzja jesienią obfituje w piękne kolory i niesamowite krajobrazy. W czasach, gdy podróżowanie jest utrudnione, możemy przenieść się do krainy wina poprzez kuchnię. Świetną propozycją na obiad będzie tradycyjne gruzińskie danie – lobio z czerwonej fasoli.
Składniki: • 350g czerwonej fasoli • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1 duża cebula • 4 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • 80g orzechów włoskich • 2 liście laurowe • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka mielonej kolendry • ½ łyżeczki pieprzu • 1 łyżka oliwy • garść świeżej kolendry Przygotowanie: Fasolę wsyp do miski i wlej 3 szklanki wody. Pozostaw na noc. Następnego dnia przepłucz fasolę i umieść ją w garnku. Wlej do niego 5 szklanek wody i dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj częściowo pod przykryciem, aż fasola zmięknie – może potrwać to ok. 1,5 godziny. W tym czasie na patelni rozpuść masło i usmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj drobno posiekany czosnek. Gotuj jeszcze przez minutę, a następnie zdejmij z ognia. Gdy fasola będzie już miękka, upewnij się, że w garnku pozostało około 1/2 szklanki wody z gotowania. Jeśli jest więcej – odlej nadmiar. Następnie rozgnieć fasolę za pomocą tłuczka do ziemniaków lub łyżki. Możesz rozgnieść całą fasolę lub część pozostawić w całości. Dodaj do garnka koncentrat pomidorowy oraz podsmażoną wcześniej cebulę. Gotuj na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodaj orzechy włoskie, sól i przyprawy. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą. Lobio podawaj na zimno lub na ciepło, skropione oliwą z oliwek i posypane świeżą kolendrą. To danie świetnie będzie komponować się z gruzińskim białym półwytrawnym winem, np. Marani Tbilisuri.
O Marani: Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/
/źródło - / |