Kulinarna podróż w poszukiwaniu świątecznych inspiracji
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 08 grudnia 2020 16:29

Kulinarna podróż w poszukiwaniu świątecznych inspiracji

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi kulinarne przygotowania. W Wigilię na polskim stole królują tradycyjne potrawy m.in karp, barszcz oraz śledzie. Jednak przyrządzając dania na kolejne dni świąt można postawić na ciekawe i nietypowe przepisy. Dlatego warto poszukać inspiracji i zaskoczyć swoich najbliższych nowymi smakami.


 

Święta to niewątpliwie najsmaczniejszy czas w roku. Na stole pojawiają się potrawy tradycyjne, przygotowane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jednak to również świetna okazja, aby rozsmakować się w nowych daniach. W te święta można pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zaskoczyć członków rodziny potrawami w zupełnie nowej odsłonie.

Boże Narodzenie w Polsce to triumf dań bezmięsnych, głównie ryb. Natomiast w każdym kraju na świecie, święta rządzą się swoimi prawami i panują inne zwyczaje kulinarne, a niektóre z nich są zaskakujące. W Japonii ludzie tłumnie wyruszają do KFC delektować się kurczakiem, w Hiszpanii w zależności od regionu na stole ląduje pieczone prosie lub kurczak, a w Norwegii wśród głównych dań pojawiają się żeberka. Co kraj to obyczaj! Na szczęście obok mięsnych potraw, można znaleźć także dania z ryb, które mogą być świetną inspiracją do przygotowania świątecznego menu.

Zapraszamy na kulinarną podróż do Norwegii, Hiszpanii i Holandii po świąteczne inspiracje!

Norwegia
Wykwintne danie z dorsza norweskiego podanego z puree z warzyw korzennych oraz z sosem czerwonego wina z pewnością urozmaici świąteczny stół!

Składniki:
* 1,2kg fileta z dorsza norweskiego, ze skórą
* 3 plastry świeżego imbiru
* oliwa z oliwek
* 1/2 cytryny
* 1 pomarańcz
* 600g brukwi
* 300g marchwi
* 50g masła
* 100ml śmietany
* 1szt. szalotki
* 1 łyżka świeżego szczypiorku
* 1 gałązka świeżego tymianku, rozmarynu
* goździki
* 100ml czerwonego wina
* 200ml bulionu rybnego
* sól i pieprz
* ziemniaki

Przygotowanie:
• Rozgrzej piekarnik do 150°C.
• Dorsza posyp solą i pozostaw na 10 minut. Następnie opłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje.
• W naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek, wyłoż plasterki imbiru i skórkę pomarańczy oraz i ułóż dorsza skórą do góry.
• Piec w piekarniku przez ok. 15 minut.
• Delikatnie usuń skórkę tuż przed podaniem.
• Do puree z warzyw korzeniowych należy obrać marchewkę i brukselkę oraz pokroić w kostkę, a następnie gotować do miękkości w wodzie z rozmarynem i plasterkami cytryny.
• Odcedzić wodę i wyrzuć rozmaryn i cytrynę.
• Marchewkę i brukiew rozgnieść z masłem i śmietaną do gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
• Do zrobienia sosu z czerwonego wina drobno posiekaj szalotkę, szczypiorek, tymianek i podsmaż na niewielkiej ilości masła, aż szalotka będzie miękka.
• Dodaj czerwone wino i trochę wywaru rybnego.
• Odcedź sos i wymieszaj z masłem. Dopraw solą i pieprzem.

Dorsza podawać z puree z warzyw korzeniowych, sosem z czerwonego wina i ziemniakami.

Norwegia
Lutefisk z gulaszem groszkowym, boczkiem i ziemniakami to tradycyjne norweskie danie serwowane w święta Bożego Narodzenia. Może być podawany również z brązowym kozim serem, syropem lub musztardą. Idealna opcja na świąteczny obiad!

Składniki:
* 2kg sztokfisza (suszonego dorsza)
* 200g boczku
* 300ml suszonego grochu
* 600g ziemniaków
* 1 łyżeczka masła
* sól
* cukier

Przygotowanie:
• Rozgrzej piekarnik do 200°C.
• Sztokfisza pokrój w porcje i włóż do formy do pieczenia skórą do dołu.
• Posyp solą i przykryj folią aluminiową lub pokrywką.

• Piecz rybę w piekarniku przez ok. 30 minut.
• Boczek pokrój w kostkę i smaży na średnim ogniu, aby tłuszcz się rozpuścił, a bekon był chrupiący.
• Pozostaw groszek w wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj go w wodzie do miękkości, ok. 45 minut.
• Dodaj masło, dopraw solą i odrobiną cukru.
• Ugotuj ziemniaki

Rybę podawaj z boczkiem, gulaszem z groszku i ziemniakami.

Hiszpania
Zupa rybna z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem - danie pełne wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie!
Składniki:
* 200g fileta z łososia norweskiego bez skóry
* 200g fileta z dorsza, bez skóry i ości
* 400g małży norweskich, bez skorupek
* 100g krewetek, nieobranych
* 2cm świeżego imbiru
* ½ szt. czerwonej papryczki chilli
* ½ łodygi trawy cytrynowej
* 50ml oliwy z oliwek
* 800ml bulionu rybnego
* 50ml créme fraîche
* 100ml śmietany 18%
* 1szt. marchewki
* 1szt. selera
* szczypiorek z cebulką
* 1 ząbek czosnku
* sól i pieprz
* chleb razowy

Przygotowanie:
• Pokroić łososia i dorsza na kawałki.
• Oczyścić małże, sprawdzić czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne.
• Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar.
• Wyjąć zawartość ze skorup małży. Oczyścić krewetki.
• Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki.
• Następnie pokrojone składniki usmażyć na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować.
• Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut.
• Pokroić cebulę, szczypiorek, marchewkę i seler.
• Wyjąć z zupy trawę cytrynową.
• Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. 1 min., w zależności od wielkości kawałków warzyw.
• Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować.
• Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem.
• Podawać z chlebem razowym.

Holandia
Koktajl z norweskich krewetek marynowanych w grejpfrutach, podawane z plastrami ziemniaków. Prosta i niecodzienna przystawka.

Składniki:
* 200g obranych krewetek
* 2 ząbki czosnku
* 200g pomidorków cherry
* 1szt. grejpfruta
* 0,5 ml orzechów piniowych
* 150g sera feta
* 80ml oliwy z oliwek
* 2 szt. ziemniaków
* sałata
* świeże zioła
* sól i pieprz

Przygotowanie:
• Drobno posiekaj czosnek, pomidorki i zioła.
• Obierz grejpfruta.
• Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni.
• W misce wymieszaj czosnek, pomidor, zioła, grejpfrut, orzeszki pinii i fetę, dodaj krewetki. Pozostaw mieszankę w lodówce na 1 godzinę.
• Rozgrzej piekarnik do 225°C.
• Ziemniaki pokrój na plasterki o grubości 1-2 cm.
• Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i posyp solą.
• Piecz przez ok. 15 minut, do miękkości i zarumienienia.
• Wyjmij mieszankę z lodówki i odlej nadmiar płynu, dodaj oliwę i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podawaj z plastrami ziemniaków.


 

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza współpracuje z norweskim sektorem rybołówstwa i akwakultury, aby rozwijać rynki eksportu ryb i owoców morza. Rada przekazuje aktualne informacje o rynku lokalnym, sposobach rozwoju i zarządzaniu ryzykiem reputacji. Organizacja ma swoją główną siedzibę w Tromsø i posiada lokalnych przedstawicieli na dwunastu najważniejszych rynkach międzynarodowych. Norweski przemysł ryb i owoców morza finansuje działalność Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza poprzez taryfy, którymi objęty jest cały eksport norweskich owoców morza.

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza jest spółką publiczną należącą do norweskiego Ministerstwa Handlu, Przemysłu i Rybołówstwa.

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 08 grudnia 2020 16:50