Kulinarna podróż w poszukiwaniu świątecznych inspiracji
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi kulinarne przygotowania. W Wigilię na polskim stole królują tradycyjne potrawy m.in karp, barszcz oraz śledzie. Jednak przyrządzając dania na kolejne dni świąt można postawić na ciekawe i nietypowe przepisy. Dlatego warto poszukać inspiracji i zaskoczyć swoich najbliższych nowymi smakami.
Święta to niewątpliwie najsmaczniejszy czas w roku. Na stole pojawiają się potrawy tradycyjne, przygotowane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jednak to również świetna okazja, aby rozsmakować się w nowych daniach. W te święta można pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zaskoczyć członków rodziny potrawami w zupełnie nowej odsłonie.
Boże Narodzenie w Polsce to triumf dań bezmięsnych, głównie ryb. Natomiast w każdym kraju na świecie, święta rządzą się swoimi prawami i panują inne zwyczaje kulinarne, a niektóre z nich są zaskakujące. W Japonii ludzie tłumnie wyruszają do KFC delektować się kurczakiem, w Hiszpanii w zależności od regionu na stole ląduje pieczone prosie lub kurczak, a w Norwegii wśród głównych dań pojawiają się żeberka. Co kraj to obyczaj! Na szczęście obok mięsnych potraw, można znaleźć także dania z ryb, które mogą być świetną inspiracją do przygotowania świątecznego menu.
Zapraszamy na kulinarną podróż do Norwegii, Hiszpanii i Holandii po świąteczne inspiracje!
Norwegia Wykwintne danie z dorsza norweskiego podanego z puree z warzyw korzennych oraz z sosem czerwonego wina z pewnością urozmaici świąteczny stół!
Składniki: * 1,2kg fileta z dorsza norweskiego, ze skórą * 3 plastry świeżego imbiru * oliwa z oliwek * 1/2 cytryny * 1 pomarańcz * 600g brukwi * 300g marchwi * 50g masła * 100ml śmietany * 1szt. szalotki * 1 łyżka świeżego szczypiorku * 1 gałązka świeżego tymianku, rozmarynu * goździki * 100ml czerwonego wina * 200ml bulionu rybnego * sól i pieprz * ziemniaki
Przygotowanie: • Rozgrzej piekarnik do 150°C. • Dorsza posyp solą i pozostaw na 10 minut. Następnie opłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje. • W naczynie żaroodporne skrop oliwą z oliwek, wyłoż plasterki imbiru i skórkę pomarańczy oraz i ułóż dorsza skórą do góry. • Piec w piekarniku przez ok. 15 minut. • Delikatnie usuń skórkę tuż przed podaniem. • Do puree z warzyw korzeniowych należy obrać marchewkę i brukselkę oraz pokroić w kostkę, a następnie gotować do miękkości w wodzie z rozmarynem i plasterkami cytryny. • Odcedzić wodę i wyrzuć rozmaryn i cytrynę. • Marchewkę i brukiew rozgnieść z masłem i śmietaną do gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. • Do zrobienia sosu z czerwonego wina drobno posiekaj szalotkę, szczypiorek, tymianek i podsmaż na niewielkiej ilości masła, aż szalotka będzie miękka. • Dodaj czerwone wino i trochę wywaru rybnego. • Odcedź sos i wymieszaj z masłem. Dopraw solą i pieprzem.
Dorsza podawać z puree z warzyw korzeniowych, sosem z czerwonego wina i ziemniakami.
Norwegia Lutefisk z gulaszem groszkowym, boczkiem i ziemniakami to tradycyjne norweskie danie serwowane w święta Bożego Narodzenia. Może być podawany również z brązowym kozim serem, syropem lub musztardą. Idealna opcja na świąteczny obiad!
Składniki: * 2kg sztokfisza (suszonego dorsza) * 200g boczku * 300ml suszonego grochu * 600g ziemniaków * 1 łyżeczka masła * sól * cukier
Przygotowanie: • Rozgrzej piekarnik do 200°C. • Sztokfisza pokrój w porcje i włóż do formy do pieczenia skórą do dołu. • Posyp solą i przykryj folią aluminiową lub pokrywką.
• Piecz rybę w piekarniku przez ok. 30 minut. • Boczek pokrój w kostkę i smaży na średnim ogniu, aby tłuszcz się rozpuścił, a bekon był chrupiący. • Pozostaw groszek w wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj go w wodzie do miękkości, ok. 45 minut. • Dodaj masło, dopraw solą i odrobiną cukru. • Ugotuj ziemniaki
Rybę podawaj z boczkiem, gulaszem z groszku i ziemniakami.
Hiszpania Zupa rybna z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem - danie pełne wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie! Składniki: * 200g fileta z łososia norweskiego bez skóry * 200g fileta z dorsza, bez skóry i ości * 400g małży norweskich, bez skorupek * 100g krewetek, nieobranych * 2cm świeżego imbiru * ½ szt. czerwonej papryczki chilli * ½ łodygi trawy cytrynowej * 50ml oliwy z oliwek * 800ml bulionu rybnego * 50ml créme fraîche * 100ml śmietany 18% * 1szt. marchewki * 1szt. selera * szczypiorek z cebulką * 1 ząbek czosnku * sól i pieprz * chleb razowy
Przygotowanie: • Pokroić łososia i dorsza na kawałki. • Oczyścić małże, sprawdzić czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne. • Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar. • Wyjąć zawartość ze skorup małży. Oczyścić krewetki. • Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki. • Następnie pokrojone składniki usmażyć na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować. • Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut. • Pokroić cebulę, szczypiorek, marchewkę i seler. • Wyjąć z zupy trawę cytrynową. • Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. 1 min., w zależności od wielkości kawałków warzyw. • Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować. • Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem. • Podawać z chlebem razowym.
Holandia Koktajl z norweskich krewetek marynowanych w grejpfrutach, podawane z plastrami ziemniaków. Prosta i niecodzienna przystawka.
Składniki: * 200g obranych krewetek * 2 ząbki czosnku * 200g pomidorków cherry * 1szt. grejpfruta * 0,5 ml orzechów piniowych * 150g sera feta * 80ml oliwy z oliwek * 2 szt. ziemniaków * sałata * świeże zioła * sól i pieprz
Przygotowanie: • Drobno posiekaj czosnek, pomidorki i zioła. • Obierz grejpfruta. • Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni. • W misce wymieszaj czosnek, pomidor, zioła, grejpfrut, orzeszki pinii i fetę, dodaj krewetki. Pozostaw mieszankę w lodówce na 1 godzinę. • Rozgrzej piekarnik do 225°C. • Ziemniaki pokrój na plasterki o grubości 1-2 cm. • Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i posyp solą. • Piecz przez ok. 15 minut, do miękkości i zarumienienia. • Wyjmij mieszankę z lodówki i odlej nadmiar płynu, dodaj oliwę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj z plastrami ziemniaków.
Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza współpracuje z norweskim sektorem rybołówstwa i akwakultury, aby rozwijać rynki eksportu ryb i owoców morza. Rada przekazuje aktualne informacje o rynku lokalnym, sposobach rozwoju i zarządzaniu ryzykiem reputacji. Organizacja ma swoją główną siedzibę w Tromsø i posiada lokalnych przedstawicieli na dwunastu najważniejszych rynkach międzynarodowych. Norweski przemysł ryb i owoców morza finansuje działalność Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza poprzez taryfy, którymi objęty jest cały eksport norweskich owoców morza.
Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza jest spółką publiczną należącą do norweskiego Ministerstwa Handlu, Przemysłu i Rybołówstwa.
/źródło - / |