Wytrawna tarta z dynią w roli głównej Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 22 października 2020 19:06

Wytrawna tarta z dynią w roli głównej

W sezonowym, jesiennym menu niewątpliwie króluje dynia. Nic w tym dziwnego – oprócz walorów smakowych warzywo to posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Świetnym pomysłem na jesienny obiad będzie wytrawna tarta z dynią w roli głównej.

Składniki na spód tarty:
• 250g mąki pszennej
• 150g zimnego masła
• 1 jajko
• pół łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:
• 300g dyni
• 200g cukinii
• 200g koziego sera
• 2 czerwone cebule
• 3 jajka
• 200g śmietany 18%
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, masło pokrojone w kostkę, jajko oraz sól. Zagnieć ciasto ręką, a gdy składniki się połączą, zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 35 minut.
Przygotuj farsz. Dynię obierz, pokrój w kostkę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz warzywo przez około 20 minut. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj ocet balsamiczny i duś przez 5 minut. Po tym czasie dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę tymianku oraz odrobinę soli. Cukinię umyj i pokrój w plastry.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Następnie przełóż je na formę do tarty, posmarowaną wcześniej masłem. Ciasto nakłuj widelcem i na spodzie połóż plasterki cukinii. Posyp je odrobiną soli. Na cukinię wyłóż upieczoną dynię, a wierzch posyp rozkruszonym kozim serem. Całość przykryj podduszoną cebulką. Roztrzep jajka i połącz je ze śmietaną oraz solą. Tak powstałą masę wylej na tartę, by pokryła pozostałe składniki.
Warzywną tartę piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 45 minut. Podawaj w towarzystwie białego wytrawnego wina Marani TSINANDALI.


O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

/źródło - /