Quiche z bekonem i brokułem - przepis
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 10 maja 2020 18:05

Quiche z bekonem i brokułem w towarzystwie Sosu Czosnkowego Roleski

Sos czosnkowy Roleski to połączenie delikatnego i kremowego majonezu z mocno wyczuwalnym czosnkiem. Wykorzystywany jest jako dodatek do sałat, kanapek, mięsa z grilla czy zapiekanek. Sprawdzi się także jako aromatyczny dodatek do quiche.


Pochodzący z kuchni francuskiej quiche to podobny do tarty słony placek z kruchego ciasta wypełniony wytrawnym nadzieniem i zalany masą jajeczno-śmietanową. Quiche zazwyczaj jest nieco wyższy od tradycyjnej tarty. Najczęściej podawany jest z nadzieniem warzywnym z dodatkiem mięsa lub sera. Quiche możemy zaserwować zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Placek rewelacyjnie smakuje w towarzystwie Sosu czosnkowego Roleski.
Quiche z bekonem i brokułem to propozycja dania, które świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja czy przekąska dla gości. Dodatek Sosu czosnkowego Roleski sprawi, że potrawa nabierze intensywnie aromatycznego posmaku.
Składniki:
• 250 g mąki
• ½ kostki masła
• 5-7 łyżek zimnej wody
• 2 jajka
• 1 brokuł
• mała śmietanka 30%
• 0,5 łyżeczki oregano
• 0,5 łyżeczki sproszkowanej cebuli
• boczek wędzony
• Sos czosnkowy Roleski

Przygotowanie:
Ciasto na tartę
1. Mąkę łączymy z masłem, ugniatamy, aż składniki zaczną formować się w płatki.
2. Dodajemy 5-7 łyżek zimnej wody i ugniatamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto zrobi się suche.
3. Następnie ciasto układamy na stole, rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce do tarty.
4. Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 200C.
5. Na tarcie wykładamy papier do pieczenia, a na górę wysypujemy groch, aby go dociążyć.
6. Pieczemy ok 20 minut, następnie dopiekamy bez grochu i papieru na złotobrązowy kolor.
7. Odkładamy tartę do przestygnięcia.
Farsz
1. Rozbijamy dwa jajka do miski, dodajemy jedno małe opakowanie śmietanki 30%, pół łyżeczki oregano i pół łyżeczki sproszkowanej cebuli oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
2. Dokładanie mieszamy, następnie wylewamy masę na ciasto.
3. Brokuł dzielimy na małe różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku przez 40-60 sekund, a następnie układamy na tarcie.
4. Bekon kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie rozkładamy na tarcie.
5. Tartę pieczemy około 15 -20 minut.
Podajemy na ciepło z Sosem czosnkowym Roleski.

Sos czosnkowy Roleski
Cena: ok. 5 zł
Wartości odżywcze     W 100 g produktu
Kalorie (kcal)                 561 kcal
Energia (kJ)                   2310 kJ
Tłuszcz (g)                     60 g
Węglowodany (g)           5,4 g
Białko (g)                      1,0 g
Sól (g)                          1,1 g

/źródło - /