Quiche z bekonem i brokułem w towarzystwie Sosu Czosnkowego Roleski
Sos czosnkowy Roleski to połączenie delikatnego i kremowego majonezu z mocno wyczuwalnym czosnkiem. Wykorzystywany jest jako dodatek do sałat, kanapek, mięsa z grilla czy zapiekanek. Sprawdzi się także jako aromatyczny dodatek do quiche.
Pochodzący z kuchni francuskiej quiche to podobny do tarty słony placek z kruchego ciasta wypełniony wytrawnym nadzieniem i zalany masą jajeczno-śmietanową. Quiche zazwyczaj jest nieco wyższy od tradycyjnej tarty. Najczęściej podawany jest z nadzieniem warzywnym z dodatkiem mięsa lub sera. Quiche możemy zaserwować zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Placek rewelacyjnie smakuje w towarzystwie Sosu czosnkowego Roleski. Quiche z bekonem i brokułem to propozycja dania, które świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja czy przekąska dla gości. Dodatek Sosu czosnkowego Roleski sprawi, że potrawa nabierze intensywnie aromatycznego posmaku. Składniki: • 250 g mąki • ½ kostki masła • 5-7 łyżek zimnej wody • 2 jajka • 1 brokuł • mała śmietanka 30% • 0,5 łyżeczki oregano • 0,5 łyżeczki sproszkowanej cebuli • boczek wędzony • Sos czosnkowy Roleski
Przygotowanie: Ciasto na tartę 1. Mąkę łączymy z masłem, ugniatamy, aż składniki zaczną formować się w płatki. 2. Dodajemy 5-7 łyżek zimnej wody i ugniatamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto zrobi się suche. 3. Następnie ciasto układamy na stole, rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce do tarty. 4. Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 200C. 5. Na tarcie wykładamy papier do pieczenia, a na górę wysypujemy groch, aby go dociążyć. 6. Pieczemy ok 20 minut, następnie dopiekamy bez grochu i papieru na złotobrązowy kolor. 7. Odkładamy tartę do przestygnięcia. Farsz 1. Rozbijamy dwa jajka do miski, dodajemy jedno małe opakowanie śmietanki 30%, pół łyżeczki oregano i pół łyżeczki sproszkowanej cebuli oraz szczyptę gałki muszkatołowej. 2. Dokładanie mieszamy, następnie wylewamy masę na ciasto. 3. Brokuł dzielimy na małe różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku przez 40-60 sekund, a następnie układamy na tarcie. 4. Bekon kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie rozkładamy na tarcie. 5. Tartę pieczemy około 15 -20 minut. Podajemy na ciepło z Sosem czosnkowym Roleski.
Sos czosnkowy Roleski Cena: ok. 5 zł Wartości odżywcze W 100 g produktu Kalorie (kcal) 561 kcal Energia (kJ) 2310 kJ Tłuszcz (g) 60 g Węglowodany (g) 5,4 g Białko (g) 1,0 g Sól (g) 1,1 g
/źródło - / |