Koreańskie tofu z jaśminowym ryżem, sosem oraz dodatkiem ketchupu oryginalnego BIO Roleski
Kultowy sos, jakim jest ketchup znają i uwielbiają prawie wszyscy. Firma Roleski wprowadziła do swojej oferty nowy ketchup ekologiczny BIO, którego każde 100 g powstało z aż 218 g pomidorów organicznych. Ketchup Ekologiczny BIO Oryginalny Łagodny bez skrobi, glutenu, GMO i z certyfiko-wanych ekologicznych składników to gwarancja smaku w zgodzie z naturą, który doskonale uzu-pełni smak dań z całego świata. Poznajmy zatem przepis na oryginalne koreańskie tofu z oryginal-nym, ekologicznym keczupem Roleski.
Tofu to wynaleziony w Chinach w II w. p. n. e. przez Liu Ana twarożek sojowy. Preferowane przez mieszkańców Azji, ale również wegan i wegetarian tofu jest istotnym źródłem białka w diecie oraz produktem, z którego można stworzyć mnóstwo przepysznych dań. Naszym absolutnym hitem, który zachwyci najbardziej wyrafinowane podniebienia, jest koreańskie tofu z jaśminowym ryżem, sosem oraz dodatkiem ketchupu BIO Roleski.
Składniki (4 porcje): * 2 kostki naturalnego tofu ok. 350g * Olej Koreański sos: * 2 ząbki czosnku * 3 łyżeczki papryki gochugaru lub wędzonej * 4 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki miodu * 5 łyżek ketchupu oryginalnego bio Roleski * ½ łyżeczki chilli * 200 g ryżu jaśminowego * garść czarnego sezamu * dymka * marchewka i ogórek pokrojone w paski * limonka
1. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Tofu kroimy w dużą kostkę. Prażymy sezam na suchej patelni. 2. Gotujemy ryż, w misce mieszamy wszystkie składniki na sos. 3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tofu i smażymy na kolor złoty. Odkładamy na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. 4. Na tą samą patelnię wlewamy sos, który zagotowujemy. Wrzucamy podsmażone tofu i mieszamy. 5. Ryż przekładamy do 4 misek, polewamy sosem, na górę kładziemy tofu, marchewkę i ogórka. Posypujemy sezamem i dymką. Całość skrapiamy limonką.
Ketchup Ekologiczny BIO Oryginalny Łagodny Roleski
Cena: średnia cena półkowa ketchupu bio to 6,39 zł
Na 100g 20g Kalorie 92 kcal 18 Energia 388 kJ 78 kJ Tłuszcz < 0,5 g < 0,5 g Węglowodany 20 g 3,9 g Białko 1,8 g 0,4 g Sól 2,3 g 0,46 g
/źródło - / |