Kubdari, czyli gruzińskie smaki w sylwestrową noc
Sylwestrowa noc pełna jest nie tylko dobrej zabawy, ale również aromatycznych potraw. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, postaw na gruzińskie smaki. W kaukaskiej kuchni można zakochać się już od pierwszego kęsa!
Kubdari to placek, który swoim wyglądem bardzo przypomina gruzińskie chaczapuri. Różni się od niego m.in. farszem. Nie znajdziemy w nim sera, ponieważ jest wypełniony po brzegi mięsnym farszem. Placek ten idealnie sprawdzi się na stole w sylwestrową noc! Jak go przygotować?
Składniki Ciasto: 1. 900 g mąki pszennej 2. 400 ml ciepłej wody 3. 1 łyżka drożdży 4. 1,5 łyżeczki cukru 5. 1 łyżeczka soli 6. 1 jajko 7. 20 g masła do podania Nadzienie: 1. 500 g wieprzowiny 2. 1 duża cebula 3. 2 łyżki suszonej kolendry 4. 1 łyżka suszonego koperku 5. 1 łyżka suszonej czerwonej papryki 6. 1 łyżka kurkumy 7. 2 łyżeczki kminku 8. 6 łyżek soli 9. 10 ząbków świeżego czosnku
Sposób przygotowania: Obierz czosnek i zmiażdż główki. Za pomocą łyżki wymieszaj wszystkie przyprawy, a następnie dodaj do nich czosnek i palcami połącz go z innymi składnikami. Podawanie: Użyj jako przyprawy zamiast soli kuchennej. Może być również stosowany jako dodatek do gotowania różnych potraw mięsnych, rybnych, ziemniaczanych i zup. Pokrój drobno wołowinę i cielęcinę, a następnie zmiel. Dodaj do mięsa mieszankę czosnkową z przyprawami, posiekaną drobno cebulę i dokładnie wymieszaj. Ugnieć mięso za pomocą rąk – dzięki temu stanie się ono bardziej soczyste. Czas na przygotowanie ciasta. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej ją do miski i dodaj drożdże. Przesiej mąkę i wysyp na blat. Zrób w niej zagłębienie, a następnie dodaj wodę z drożdżami, jajko, cukier oraz sól. Ugniataj ciasto, a następnie uformuj z niego kulę. Włóż do miski i przykryj ją folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy ciasto urośnie, dodaj kolejne 150 gramów mąki i energicznie ugniataj. Posyp blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Rozwałkuj je do kształtu dużego okręgu. Na środek wyłóż nadzienie, następnie zawiń rogi ciasta i sklej na górze. Ciasto powinno mieć kształt kuli. Spłaszcz ją lekko. Piekarnik nagrzej do 200 °C. Kubdari piecz na blaszce posypanej mąką do momentu, aż stanie się lekko brązowe. Powierzchnię placka polej roztopionym masłem. Danie podawaj w parze z musującym półwytrawnym białym winem Marani, które świetnie sprawdzi się do wznoszenia noworocznych toastów!
O Marani: Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/
/źródło - / |