Wpisany przez S.Z.
|
sobota, 09 listopada 2019 13:44 |
Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta
Jak w prosty sposób przemycić do naszego menu sezonowe warzywa? Wystarczy, że skorzystamy z przepisu na szybką, a jednocześnie wykwintną sałatkę ze skarbami natury. A tych jesienią na szczęście nie brakuje. Łódeczki z dyni w zestawieniu z jarmużem, serem feta i kwaskowatą żurawiną sprawią, że sałatka będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta
Składniki: 150 g Jarmużu marki Eisberg mała dynia 30 g pestek dyni 100 g sera feta 30 g żurawiny
Dressing: łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny sól pieprz szczypta cynamonu szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem, aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.
/źródło - / |